Museum Bevrijdende Vleugels in Best met een speciaal herdenkingsprogramma op 17 en 18 september 2011.

De Documentatiegroep ‘40-‘45 stond zaterdag de 17e september met een promotiestand in Best, met daarachter voorzitter Hans Rombouts en zijn echtgenote Rina.

“Bevrijdende Vleugels” bood dit weekend weer een “voor ieder wat wils” herdenkingsprogramma.

Een unieke kijk in de werkplaats, een rit in een historisch voertuig, modelbouw en op afstand bestuurbare (grote) schaalmodellen van tanks, waren enkele onderdelen van dit weekend.

Op het terrein stonden allerlei militaire voertuigen opgesteld, waarvan een groot aantal uit de Tweede Wereldoorlog.

In de werkplaats werkten vrijwilligers aan een Amerikaanse M-8 Greyhound Pantserwagen en een Russische T-34 tank, de bezoeker kreeg een unieke kijk achter de schermen bij de restauratie van beide voertuigen. Velen maakten van deze gelegenheid gebruik , voor de vrijwilligers een stuk waardering voor hun inzet en vakmanschap.

Voor de werkplaats stonden de resultaten van knap restauratiewerk, een halftrack van de 1ste Poolse Pantserdivisie en een uniek Duits Sonderkraftfahrzeug 251 .

De 1ste Poolse Pantserdivisie werd tijdens de tweede wereldoorlog geformeerd uit leden van het voormalige Poolse Leger, het stond onder leiding van Generaal Maczek.

Zij waren o.a. betrokken bij zware gevechten in Normandië, België en Zuid- en Noord Nederland

Wilt u zien hoe de restauratie ging? Kijk dan op de website www.wingsofliberation.nl onder projecten/restauratie.

De Documentatiegroep ’40-’45 stond in een verbindingsgang naar de vliegtuighal en kon genieten van het uitzicht op een Dakota DC-3, daarin een diorama, compleet met piloten en een paratrooper.

Veel bezoekers bezochten onze stand en konden kennis maken met onze vereniging.

Het promotienummer van ons blad “Terugblik 40-45” vond gretig aftrek, vaak uitgereikt na een leuk gesprek en een toelichting op andere activiteiten van onze vereniging.

Bevrijdende Vleugels is er dit weekend uitstekend in geslaagd een goede combinatie te vinden tussen hun mooie collectie en activiteiten daaromheen, waardoor mensen niet alleen een kijkje achter de schermen van het museum konden nemen, maar nu diverse extra activiteiten kregen aangeboden en kennis konden maken met verenigingen die zich met de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog bezighouden zoals de Documentatiegroep ’40-’45.

Wij willen Bevrijdende Vleugels danken voor hun gastvrijheid en de prima organisatie.

Voor ons standhouders een geslaagde dag met veel afwisseling!

Hans en Rina Rombouts