About Freedom: Festival over de bevrijding van toen en de vrijheid van nu

Het rondreizende vrijheidsfestival About Freedom is op zaterdag 11 april te gast in de Forum Bibliotheek in Groningen en strijkt op 12 april in gemeente Borger. Het pop-up evenement maakt een maandenlange reis langs de historische route van de bevrijders ter viering van 70 jaar bevrijding van Nederland en doet in totaal twaalf steden en dorpen aan. Daar worden op verschillende manieren internationale verhalen over vrijheid samengebracht met de lokale historie van 1940 tot 1945.
Het delen van verhalen
Het delen van verhalen is de verbindende factor tussen generaties en verschillende culturen. Om die reden wil About Freedom via de dialoog bezoekers prikkelen om hun verhaal over vrijheid te vertellen. Dat gebeurt onder meer door verschillende korte films te laten zien over mensen die overal in de wereld vrijheid hebben moeten missen en met talkshows over vrijheid, die worden gevoerd aan de mobiele keukentafel. Ook wordt daar de smaak van vrijheid opnieuw ‘beproefd’ met gerechten van fooddesigner Ralph Geerts en zijn er live optredens van onder andere singer-/songwriter Ming (Ming’s Pretty Heroes) om de vrijheid te vieren.

Petra Stienen gespreksleider
De uit Limburg afkomstige publiciste, Arabiste en voormalig diplomate Petra Stienen is vaste gespreksleider tijdens de stops die de karavaan overal in Nederland maakt.
Stienen was meer dan 10 jaar werkzaam in het Midden-Oosten, onder meer op de Nederlandse ambassade in Caïro en Damascus. Door haar ervaringen in de Arabische wereld weet zij dat leven in vrijheid lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Daarom verbindt zij zich graag aan About Freedom, juist omdat in dit festival de verhalen uit onze eigen geschiedenis samenvallen met die van mensen uit de hele wereld die op hun eigen manier verlangen naar vrijheid.

“De vreugde over de vrijheid die ons land 70 jaar geleden terugwon, mag niet verhullen dat die vrijheid nog lang niet voor iedereen in andere delen van de wereld binnen handbereik is. Door het verbinden van onze verhalen verbinden we ons met de strijd voor vrijheid dichtbij en ver weg” aldus Petra Stienen.

Kitchen Table Series
Het hart van het festival wordt gevormd door de zogeheten ‘Kitchen Table Series’; een serie van 13 korte films uit 10 landen waarin mensen van verschillende generaties aan de keukentafel praten over de ware betekenis van vrijheid en verzet. Een serie van veelal persoonlijke en aangrijpende verhalen, uit onder andere Duitsland, Egypte, Zuid-Afrika, Chili en Marokko die ook het publiek ter plaatse uitnodigt tot een dialoog over vrijheid en onvrijheid.

 

Zie ook: www.vimeo.com/aboutfreedom.