De radiorede maakte deel uit van de collectie van Angèle Maggi Spaulding, kleindochter van de oprichter van de beroemde Maggi–fabrieken, en haar Amerikaanse echtgenoot William Spaulding Jr. Onder de stukken die onder de hamer gingen, zaten kunstwerken, juwelen en meubelen. De collectie bracht in totaal 2,28 miljoen euro op.

Hoewel het veilinghuis de opbrengt van het script vooraf op een bedrag tussen de 5000 en 7000 schatte, wisselde de toespraak van Einstein voor 22.800 euro van eigenaar.

Hij sprak de rede op 4 december 1940 uit voor de BBC. De wereldberoemde natuurkundige moedigt in de tekst de Britten aan standvastig te zijn als het tegenzit. Hij prijst hen om hun heroïsch en vastberaden optreden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Einstein was regelmatig te horen op de Amerikaanse en Britse radiostations. Het document is voorzien van fonetische aantekeningen in een onbekend handschrift. Die moesten vermoedelijk Einstein helpen met de Engelse uitspraak.

De natuurkundige (1879–1955) verliet in de jaren dertig nazi–Duitsland en werd in 1940 Amerikaan. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de wetenschapper de relativiteitstheorie lanceerde. Ruim vijftig jaar geleden overleed hij in het Amerikaanse Princeton.

Bron: www.refdag.nl