Voor dat tijdstip moeten de 3700 omwonenden het gebied hebben verlaten. In een straal van 500 meter rond de Wherebom, zo genoemd omdat hij gevonden is nabij de oever van De Where, waren de bewoners zaterdagochtend bijna allemaal al vertrokken. Zaterdagmiddag rond 16.00 uur wordt het gebied afgesloten met 1250 hekken. Daarna controleert de politie of iedereen het gebied daadwerkelijk heeft verlaten.
Bewoners moeten voor een nacht en een dag elders onderdak vinden. Sommigen gaan op vakantie, anderen naar familie of vrienden, de camping of worden opgevangen in een zorghotel in Alkmaar. Een deel van de huisdieren in het gebied wordt opgevangen in een asiel. Woonboten uit het gebied zijn naar een andere locatie versleept.

De ontmanteling van de bom is het gesprek van de dag in Purmerend.
Dagblad Waterland kwam zelfs met een ‘bommenspecial’ en een kleurwedstrijd voor kinderen. De winkels in het gebied moesten andere afspraken maken met leveranciers over de bevoorrading.

De verwachting is dat de ontmanteling van de bom zondagochtend wordt afgerond. Daarna wordt de bom onder politiecontrole naar Den Helder vervoerd, waarna het projectiel op zee tot ontploffing wordt gebracht.

bron: www.brabantsdagblad.nl