Oud-SS’er Bikker, bewaker van het kamp Erica in Ommen, staat terecht voor de moord op verzetsman Jan Houtman in 1944. Na de Tweede Wereldoorlog werd hij in Nederland tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld, onder meer voor doodslag op Houtman. Hij wist echter in 1952 te ontsnappen uit de Koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland.

Historicus Willem Stappenbelt, die archiefonderzoek naar kamp Erica heeft gedaan, vertelde vrijdag voor de rechtbank over onder meer de methoden die in het kamp werden toegepast. Na Stappenbelt legde ook de heer Keet, de zoon van een voormalige gevangene in Erica, een verklaring af. Dit heeft aanklager U. Maass vrijdag laten weten.

De advocaat van Bikker betoogde vrijdag opnieuw dat de verdachte te ziek is om terecht te staan. Hij vroeg om een medisch onderzoek door een geriater. De resultaten daarvan hoopt de rechtbank in de tweede week van januari te krijgen. Tot nu toe meenden deskundigen dat Bikker gezond genoeg is om in de rechtszaal te verschijnen. Het proces, dat in september begon, is wel al verscheidene keren onderbroken wegens ziekte van de verdachte.

De volgende zitting staat gepland voor 30 december.