Een bijzondere lading ‘luchtpost’ voor militair luchtvaartterrein Deelen vanmiddag. De Koninklijke Luchtmacht dropte samen met de luchtmobiele brigade een aantal zware pakketten boven het Gelderse vliegveld. Zo´n ´airdrop´ was niet meer gedaan in Nederland sinds de Tweede Wereldoorlog.

Uit een C-130 Herculestransporttoestel werden 4 pakketten van de laadklep gegooid. Beneden zag een groep genodigden hoe de honderden kilo’s zware vracht aan parachutes naar een afgesproken punt zweefde.

Uitzondering
De luchtmacht mag boven Nederland wel parachutisten laten springen, maar er is nog geen plek om met goederen te oefenen. Het was dan ook een uitzondering om dit op Deelen te beproeven, vertelt de gezagvoerder van de C-130 kapitein Gertjan. “We hebben dit werk al in Italië en Portugal geoefend. Om onze skills op peil te houden zou een oefenlocatie in Nederland een goede zaak zijn.”

Veilig en snel
De airdrop is van groot belang voor troepen in het veld die bijvoorbeeld munitie en brandstof nodig hebben. “Een vliegtuig kan relatief veilig en snel moeilijk toegankelijke gebieden bereiken”, aldus Gertjan. De dropping gaat in nauwe samenwerking met de zogeheten pathfinders van de Luchtmobiele Brigade. Zij begeleiden de piloten vanaf de grond en markeren de plek waar de spullen moeten neerkomen.

Hulp bieden
Ook bij humanitaire missies is de airdrop een goed middel om voedsel, medicijnen, dekens en andere goederen op de plaats van bestemming te krijgen. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de zomer van 2014 toen duizenden Yezidi’s in Noord-Irak op de vlucht sloegen voor terreurorganisatie ISIS en op een berg in de val zaten. Aan deze actie deden overigens geen Nederlandse vliegtuigen mee.

Deelen
Het militair luchtvaartterrein wordt momenteel vooral gebruikt voor oefeningen met helikopters, de Luchtmobiele Brigade en speciale eenheden. Er is geen permanente vliegende eenheid gevestigd. Als Deelen wordt gebruikt zijn er verkeersleiding en brandweer van Vliegbasis Gilze-Rijen aanwezig.