Dit vliegtuig nam in de nacht van 12 op 13 juni 1944 met 285 andere bommenwerpers deel aan een bombardement op onder meer Gelsenkirchen in het Duitse Roergebied. Van het Poolse 300 squadron namen drie vliegtuigen aan het bombardement deel. Deze Lancasters vertrokken omstreeks 23.20 vanaf de basis Faldingworth, Engeland.
Die nacht verloor het squadron negentien bemanningsleden en drie van haar toestellen.
Op de terugweg naar de veilige thuishaven werd de Lancaster DV 286 boven het IJsselmeer neergehaald door een Duits jachtvliegtuig.
Pilot/Officer Boguslaw Morski en Feliks Bladowski sprongen uit de brandende Lancaster. Het lichaam van Bladowski spoelde enkele dagen later aan in de buurt van Wijdenes, terwijl Morski uit het water werd gered door twee vissers.

Bladowski werd na de oorlog herbegraven op het Poolse Militair Ereveld in Breda.
Morski overleefde de oorlog.
De afgelopen jaar geborgen stoffelijke resten van de nog steeds vermiste bemanningsleden Franciszek Rembecki, Stanislaw Misturak, Jozef Isaak Feil, Wladyslaw Leppert en Jan Brokos hebben nu na 59 jaar hun laatste rustplaats gekregen.
 

De nu 86 jarige Luitenant-kolonel b.d. Boguslaw Morski (in het midden), tegenwoordig woonachtig in Amerika was afgelopen zaterdag aanwezig bij de indrukwekkende plechtigheid.
Onder de aanwezigen waren veertig Poolse veteranen,.alsmede een grote Poolse delegatie bestaande ondermeer uit het hoofd van het bureau van Oud-strijders, de Poolse ambassadeur J. Michalowski en een aalmoezenier van de Luchtmacht. Aanwezig waren ook Burgemeester Rutten van Breda, Burgemeester Leeuwe van Lelystad en leden van de stichting Aircraft Recovery Group 1940-1945.
Cadetten van de KMA vormden de erewacht.

 

Emeritus-Bisschop H.Ernst van Breda ging de H.Mis voor in de Martinuskerk in Prinsenhage, gemeente Breda voorafgaande aan de teraarde bestelling.

Met betrekking tot de berging van het vliegtuig verwijs ik naar een internet site te
weten: www.arg1940-1945.nl van de Atichting Aircraft Recovery group en de site www.geocities.com/skrzydla/  die gaat over de Poolse Air Force Units in WO II.

Kees van Ginneke