Alle goederen van Duitse origine die zich op Pools territorium bevonden als gevolg van WOII zijn op legale wijze door de Poolse staat in beslag genomen, stelde het ministerie van buitenlandse zaken dinsdagavond. Claims van Duitsers dan wel Duitse instanties zijn volgens het ministerie compleet ongegrond en worden niet in overweging genomen.
De Frankfurter Allgemeine bekritiseerde Polen vorige week omdat het land weigert items uit de zogenoemde Pruissische Bibliotheek, een verzameling van waardevolle Duitse boeken en manuscripten, terug te geven. De Duitse krant noemde de cultuurschatten de „laatste Duitse krijgsgevangenen.”
De Duitse roep om teruggave van cultuurschatten stoot veel Polen tegen het zere been. Zij herinneren zich hoe de nazi’s tijdens de bezetting Poolse bibliotheken en archieven plunderden en in Warschau systematisch historische gebouwen, zoals paleizen en kerken, opbliezen.
De nazi’s verplaatsten tijdens WOII de Pruissische Bibliotheek zelf van Berlijn naar de bergen van Sudentenland, dat destijds deel van Duitsland was, om deze te beschermen tegen geallieerde bombardementen. Na de oorlog werd de Pools-Duitse grens verschoven en kwam de collectie terecht op Poolse bodem. De Poolse autoriteiten verhuisden de collectie naar Krakau. Over de teruggave van allerlei cultuurschatten praten Duitsland en Polen al vijftien jaar.
Duitsers die bezit kwijtraakten omdat het door het verschuiven van de grens opeens in Polen lag, hebben een aanklacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg, in een poging compensatie te krijgen. De Duitse regering zegt de claims niet te steunen, maar de rechtszaak heeft tot verontwaardiging geleid in Polen.
bron:
www.refomatorischdagblad.nl