De stichting Titus Brandsma Museum heeft voor 600.000 euro een grachtenpand aan de Grote Dijlakker in het Friese stadje gekocht, waarvan 150 vierkante meter als expositieruimte wordt benut. Het archief-documentatiecentrum rooms-katholiek Friesland vult de overgebleven ruimte in.

Er is drie jaar voorbereiding aan voorafgegaan voordat de prominente hoogleraar, journalist en verzetsheld zijn eigen museum heeft gekregen. De Jong denkt dat er genoeg animo voor een museum over de pater is. „We hebben een haalbaarheidsonderzoek gedaan en met 4500 bezoekers draaien we quitte. Dat moet lukken. Brandsma was landelijk bekend en is in rooms-katholieke kringen zeker een prominente figuur. We hebben 35 vrijwilligers, dus ook dat is geen probleem.”

Titus Brandsma werd in 1881 in de buurtschap Oegeklooster bij Bolsward geboren. In 1923 was hij een van de oprichters van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Als hoogleraar filosofie en de geschiedenis van de Nederlandse mystiek publiceerde Brandsma in kranten en tijdschriften. Al voor de Tweede Wereldoorlog waarschuwde hij op die manier voor het gevaar van de nazi-filosofie. De Duitsers pakten hem in de oorlog op, omdat hij zich openlijk verzette tegen het verbod op persvrijheid. Brandsma stierf door een dodelijke injectie op 26 juli 1942 in Dachau.

Het Titus Brandsma Museum wordt pas in het najaar officieel geopend.