De pastoor en zijn medewerkers boden Hartog, Jacoba en hun aangenomen dochter Liesbeth uiteindelijk bijna twee jaar een veilige onderduikplaats. Zijlmans, die pastoor was van de St. Alphonsusparochie in Beneden-Leeuwen, krijgt donderdag postuum een Yad Vashem-onderscheiding. De staat Israël eert op deze wijze niet-joodse mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog vaak met gevaar voor eigen leven joodse medeburgers hebben gered of hebben proberen te redden.

Consul N. Shavit van de Israëlische ambassade zal de onderscheiding uitreiken aan de huidige pastoor van de St. Alphonsusparochie. Dat gebeurt in aanwezigheid van Liesbeth en haar man en kinderen. Pastoor Zijlmans deelde het geheim van de onderduik destijds met zijn kapelaan, huishoudster, dienstmeisje, tuinman en koster.

,,Wat moesten wij doen? Doorsturen betekende hen de dood injagen. Onderdak trachten te vinden bij een van de parochianen? Ik kon mij er beter zelf aan wagen dan een parochiaan die ook nog een gezin had. Niemand had zoveel schuilgelegenheid als wij”, schreef Zijlmans in zijn dagboek. De familie werd aanvankelijk opgenomen in de pastorie. Op de kerkzolder, boven de jongenskapel, werd een schuilplaats gemaakt.

Bron: Sp!ts