Naar schatting 10.000 belangstellenden zagen hoe de soldaten zonder problemen aan hun parachute afdaalden.

De militairen sprongen uit drie Herculesvliegtuigen. Verder sprongen ook parachutisten uit een Dakota uit de Tweede Wereldoorlog.

Dit jaar deden er geen veteranen mee aan de herdenkingssprong. De bejaarde veteranen zijn te oud om nog uit een vliegtuig te springen, aldus de organisatie van de herdenking. Vorig jaar maakten vijf veteranen voor de laatste keer een sprong.

Boven de Ginkelse Heide daalden op 17 september 1944 duizenden geallieerde soldaten per parachute af als onderdeel van operatie Market Garden. Die grootscheepse operatie strandde uiteindelijk bij de Rijnbrug in Arnhem.

In Oosterbeek hebben zondagmorgen 7000 mensen de jaarlijkse herdenkingsdienst bijgewoond voor de Airbornemilitairen die in 1944 zijn gesneuveld bij de Slag om Arnhem. Onder hen waren nog 64 Britse veteranen uit die strijd, vier Poolse veteranen en dertien weduwen van gevallenen.

De dienst op de indrukwekkende Airborne War Cemetery wordt gezien als het hoogtepunt van alle herdenkingsevenementen in september omtrent de Airbornelandingen destijds.
bron: www.reformatorischdagblad.nl