Overlevende B. Minco verhuisde in de oorlog van ,,een Westerborkse cel naar een kamp met frisse lucht en mensen om je heen”. Dat leek in eerste instantie een verlossing: ,,Slechter dan de geestdodende eenzaamheid kon toch niet, dacht ik.” Minco werd naar Mauthausen gebracht. Hij is een van de weinigen die de Duitse concentratiekampen heeft overleefd.

Ook F. Schwarz overleefde de gruwelheden. Hij ziet de beelden van Westerbork weer voor zich. Op het eerste transport moesten 1100 mensen mee. ,,De honderd uit Westerbork lopen voorop, daarna de 950 uit Amsterdam, tenslotte de kleintjes op een vrachtwagen. Het is geen opwekkend gezicht. Voor zover mij bekend is er van de hele groep slechts ??n teruggekeerd.”

Bezoekers

De herdenking trok een kleine 2000 belangstellenden. Enkele bezoekers vielen maandag tijdens de herdenking flauw. Een combinatie van emoties en de fel brandende zon, oordeelde een eerstehulpmedewerker.

Bezoekers trokken in defil? langs het monument. Joden, zigeuners, ouderen, maar ook velen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt. Ze legden bloemen bij het monument ‘Tekens’ in het voormalige doorvoerkamp. Ondertussen klonken beladen en melancholische klanken van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando.

Na afloop van de herdenking werden de aanwezigen rondgeleid over het kampterrein. Oud-kampgevangenen vertelden over hun ervaringen en emoties.

Bron: Sp!ts