Dat meldden Duitse media gisteren. De zaak zou zijn afgelast in verband met de slechte gezondheid van de 87-jarige, die in een bejaardencentrum in de Eifel woont.

Een medisch deskundige acht Boere niet in staat als aangeklaagde een rechtszitting bij te wonen „wegens veelvuldige en aanzienlijke gezondheidsproblemen”, citeerde het Duitse weekblad Der Spiegel de rechtbank. Uit het rapport zou blijken dat Boere onder meer ernstige hartproblemen heeft.

Noch de Duitse officier van justitie die de zaak wilde laten heropenen, noch de woordvoerder van de desbetreffende rechtbank in Aken was gistermiddag telefonisch te bereiken.

Boere werd na de Tweede Wereldoorlog in Nederland eerst bij verstek ter dood en vervolgens tot levenslang veroordeeld. Hij was toen al uit gevangenschap ontsnapt. Hij woont sinds 1954 in de Bondsrepubliek.

Omdat hij door een wet uit de oorlogsjaren bescherming genoot, kwam ook niets van uitlevering. Ook een verzoek om hem in Duitsland zijn straf te laten uitzitten, ging de mist in; het Nederlandse vonnis zou in zijn geval niet geldig zijn bij onze oosterburen.

Justitie in Duitsland wilde Boere nu toch opnieuw aan de tand voelen wegens het in groepsverband vermoorden van drie onschuldige Nederlanders: Bicknese, De Groot en Kusters. Boere schoot de mannen samen met medeplichtigen in 1944 dood uit wraak voor aanslagen op NSB’ers. Hij deed dat als lid van het Silbertannecommando. Boere bekende zijn betrokkenheid ooit wel.