In Onbestelbaar verhaalt Lipschits over zijn herinneringen over de jodenvervolging in Rotterdam. Het boek komt uit ter gelegenheid van de herdenking van de holocaust eind januari.

’Onbestelbaar’ is een brief in boekvorm van Lipschits gericht aan zijn moeder, die in Auschwitz is vergast. De brief, die de emiritus hoogleraar eigentijdse geschiedenis op 62-jarige leeftijd schreef, bestaat uit persoonlijke herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in Rotterdam. Van het gezin Lipschits overleefden alleen Isaac en zijn broer Alex WOII. Lipschits is inmiddels 77 jaar en woont in Groningen. Hij was ooit adviseur van de Goudstikker-erfgename Von Saher.

Met het gratis verspreiden van het holocaustmanuscript willen de initiatiefnemers, waaronder uitgeverij Verbum en het Nederlands Auschwitz Comité, de Rotterdammers aanmoedigen om het 76 pagina’s tellende boekje te lezen en na te denken over antisemitisme en discriminatie.

In Nederland vinden rond de wereldwijde Holocaust Memorial Day op 27 januari diverse activiteiten plaats. De Verenigde Naties hebben deze dag drie jaar geleden uitgeroepen, vijftig jaar na de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945.