Opstand der Georgiers ofwel de "Dag der Geboorte"
 

In het voorjaar van 1945 was het duidelijk dat de Duitsers de oorlog gingen verliezen.
Dit wisten de Georgiers ook die op het eiland gestationeerd waren, hier door vreesden zij voor hun terugkomst naar hun vaderland.
Zij hadden in de gaten dat de Russen en het thuisfront niet blij zouden zijn dat zij waren overgelopen naar de Duitsers.
Hierdoor brak in de nacht van 5 op 6 April een opstand uit in de hoop dat de andere Russiche bataljons die gelegerd waren aan de kust hier hetzelfde zouden doen.
In deze nacht doden de Georgiers ongeveer 400 Duitsers die in dezelfde kwartieren lagen en probeerden de 2 grote batterijen waar alleen Duitse soldaten lagen te veroveren. Helaas kregen zij dit niet voor elkaar wat vele verliezen zouden opleveren.
Samen met de zware batterijen van Vlieland en Den Helder werden de Georgiers en de Texelse bevolking onder vuur genomen, alleen op Den Burg werden er honderden granaten afgevuurd.
De Duitsers stuurden al snel versterking naar het eiland om de 800 Georgiers te onderdrukken.
Na de felle strijd waren er 565 Georgiers,120 Texelaars en 800 Duitsers gedood. De materieele schade was enorm vooral in de Eierlandse polder.

De Georgiers hielden tot het laatst stand rondom de vuurtoren maar helaas moesten zij de strijd op 20 mei opgeven.
Hierna probeerden de Duitsers het eiland van de overgebleven Georgiers maar door moedig gedrag van de Texelaars hebben 228 Georgiers het overleefd. Na het arriveren van de Canadezen eindigde het Texelse drama dat helaas in de rest van Nederland is vergeten.

De overleden Georgiers liggen begraven op de begraafplaats "Loladze" wat de naam is van de aanvoerder van het Georgisch Bataljon.
De begraafplaats is gelegen aan de zuidzijde van de Hoge Berg.
Deze begraafplaats is natuurlijk met grote eerbied te bezichtigen..

De foto’s zijn beschikbaar gesteld door "Tessel" (Nico)