De overgave betekende voor het door Japan bezette Nederlands-Indië en dus het hele Koninkrijk der Nederlanden het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. De Nederlanders en Nederlands-gezinden in Nederlands-Indië raakten overigens van de regen in de drup, doordat nationalist Soekarno twee dagen na de Japanse capitulatie het machtsvacuüm aangreep om de republiek Indonesië uit te roepen. Een zeer woelige en geweddadige tijd volgde.
Vlagvertoon
Generaal Boekholt, die gisteren in het Nederlands Congrescentrum sprak voor vooral Indische Nederlanders, stond destijds mede aan de wieg van de centrale herdenking in Den Haag en de jaarlijkse herdenking van de doden bij het Indisch Monument in die stad. Ook heeft hij zich met anderen ingezet voor het vlagvertoon op overheidsgebouwen op 15 augustus. "Als wij ouderen de jongere generaties niet snel erbij betrekken, om de zorg voor het Indisch Monument en de organisatie van de 15 augustus-herdenking van ons over te nemen, zal misschien over vijftien jaar het monument een groot deel van zijn betekenis hebben verloren. Wie weet er dan nog waarom dit monument er is en waarom het belangrijk is dat wij elk jaar herdenken?"
Krijgsgevangen
Verder vroeg hij tijdens de herdenking aandacht voor de romusha’s, de van oorsprong Indische mannen die door de Japanners krijgsgevangen werden gemaakt. De plechtigheden werden voortgezet bij het Indisch Monument, waar zich honderden mensen, onder wie premier Balkenende, hadden verzameld. Zij werden toegesproken door onder anderen de schrijfster Yvonne Keuls.