De hongerwinter heeft dan al aan circa 15.000 mensen het leven gekost en de regering in Londen wil iets doen voor de 3.5 miljoen mensen die dan nog niet bevrijd zijn. En vanaf 29 april tot 9 mei 1945 (vandaag/morgen 61 jaar geleden) storten ruim 5.000 geallieerde vliegtuigen 11.000 ton voedsel uit boven speciaal uitgekozen velden. Vlees, meel, gist, suiker, chocola, sardines. Na maanden van intense honger is er plotseling eten in overvloed maar door bureaucratie is het voedsel pas na tien dagen, dus ruim na de bevrijding verkrijgbaar in de winkels. Manna uit de hemel is dus misschien meer psychologisch geweest dan levensreddend.
Levensreddend was wel de uitgifte van het beroemde Zweedse Wittebrood een paar maanden eerder. Meel aangevoerd via Zweden werd naar bakkers in het land werd gebracht die er brood van bakten. Brood dat zo lekker was dat mensen nog steeds claimen dat het lekkerder was dan cake.
In de herinnering zijn operatie Manna en de uitgifte van Zweeds wittebrood door elkaar gaan lopen en velen zijn zelfs gaan geloven dat brood uit vliegtuigen werd gegooid,aan parachutes zelfs.
Andere Tijden over brood uit de hemel, brood uit Zweden en de vermenging van deze twee. Met bakkers die het brood bakten, piloten die het voedsel uitgooiden en mensen die het stervend van de honger verzamelden en er niet van mochten snoepen.
Redactie: Femke Veltman/Hein Hoffmann