Ze woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog pal tegenover het hoofdkwartier van de Gestapo in Amsterdam. Dat weerhield Gisela Wieberdink- S?hnlein (83) er niet van om samen met medestudenten 1100 joodse kinderen te redden en onder te brengen bij onderduikgezinnen in heel Nederland. Gisteren was ze bij de opening van de tentoonstelling ‘Joden in Haaren’ om te vertellen over haar leven in oorlogstijd. Na twee jaar actief verzet kwam de toenmalige rechtenstudente in de Duitse gevangenis in Haarendael terecht. ?We hadden een onderduikgezin gevonden in de bossen bij Esch en gingen daar met een joods kindje in een jutezak naartoe. Verraders, zo bleek later. Ik werd gearresteerd en gevangen genomen.?
Samen met de joodse Else Rozenberg uit het Duitse plaatsje Haaren zat Wieberdink- S?hnlein in het Nederlandse Haaren in de cel. Over Rozenberg en haar familie gaat een groot deel van de tentoonstelling in de kapel van Haarendael, die gisteren werd geopend. Het thema ‘Joden in Haaren’ is door de stichting Vriendenkring Haaren ’40-’45 gekozen omdat ?nooit vergeten moet worden tot wat voor kwaad de mens in staat kan zijn wanneer hij misleid wordt?. Tijdens de opening gisterochtend waren nog tientallen oud-gevangenen aanwezig. Een joods klezmerensemble verzorgde de muziek. ?Prachtig?, zo zegt Wieberdink-S?hnlein over het strijkensemble. De oud-gevangene lijkt het er niet moeilijk mee te hebben weer terug te zijn in Haaren. ?Ik heb er al zoveel over verteld. En ik ben hier ondertussen al tientallen keren geweest.?
De tentoonstelling ‘Joden in Haaren’ is elke eerste woensdag van de maand van 10 tot 16 uur te bezoeken in Haarendael. In juli en augustus is er elke woensdag een rondleiding om 10.00 uur.

Bron: Brabants Dagblad