Ruim 74 jaar nadat een Britse bommenwerper neerstortte bij het Friese dorp Boazum (bij Sneek), wordt het graf van de zes omgekomen bemanningsleden voorzien van hun namen. Volgens de gemeente Leeuwarden is het uniek in Nederland dat zo lang na de Tweede Wereldoorlog tot nu toe onbekende slachtoffers zijn geïdentificeerd.

De Wellington was op 25 juli 1941 met enkele tientallen andere bommenwerpers op de weg terug van een bombardement op de havens van het Noord-Duitse Emden toen het werd neergeschoten. De gehele bemanning kwam om het leven.

De bommenwerper raakte zo zwaar beschadigd dat de Duitsers er indertijd niet in slaagden om het vliegtuig te identificeren. De slachtoffers werden enkele dagen na de crash naamloos begraven op de Noorderbegraafplaats in Leeuwarden. Naoorlogse pogingen om hun identiteit te achterhalen, bleven lange tijd vruchteloos.

Na jaren van onderzoek door de Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) en de Koninklijke Luchtmacht zijn de namen achterhaald. Op grond van Britse, Duitse en Nederlandse archiefbronnen konden zij vaststellen dat het vliegtuig de Wellington R1397 moet zijn geweest. De Royal Air Force nam die conclusie in 2014 over.

De SMAMF heeft zich sindsdien bij de Engelse autoriteiten ingespannen om het anonieme oorlogsgraf in Leeuwarden te laten voorzien van de namen van de gesneuvelden. Op 15 september worden twee nieuwe grafstenen met daarop de namen van één Nieuw Zeelander en vijf Engelsen ingezegend. Ook familieleden van de bemanning zijn dan aanwezig.

Bron: RD