Bij het spiegelmonument ”Nooit meer Auschwitz” van Jan Wolkers stonden ze stil bij de volkerenmoord op de Joden, Roma en Sinti en alle andere groepen die door de nazi’s als ongewenst en minderwaardig werden beschouwd.

De jaarlijkse Auschwitzherdenking had plaats in aanwezigheid van onder anderen burgemeester Cohen van Amsterdam, staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) en ambassadeurs en officiële vertegenwoordigers van Duitsland, Frankrijk, Israël, Oostenrijk, Polen en Rusland.

Cohen zei in zijn toespraak dat de mensen bij het monument bijeengekomen zijn omdat „we niet willen dat de herinnering vervaagt aan de gruweldaden waar mensen toe in staat waren.” Hij riep de mensen op waakzaam, weerbaar en solidair te zijn. „Waakzaam voor signalen van uitsluiting en discriminatie. Weerbaar tegen fascisme, racisme en antisemitisme. En solidair met verdrukten en vervolgden.”

Voor het eerst werd in het kader van Holocaust Memorial Day een krans gelegd namens alle scholieren en studenten. De Verenigde Naties besloten twee jaar geleden 27 januari voortaan als Holocaust Memorial Day aan te merken. In Nederland herdenkt het Auschwitz Comit? al tientallen jaren op de zondag die het dichtst bij de 27e januari ligt.

De bevrijding van het vernietigingskamp Auschwitz had plaats op 27 januari 1945. Tussen juli 1942 en september 1944 werden meer dan 107.000 Joden gedeporteerd uit Nederland. Slechts 5200 overleefden de naziconcentratiekampen en keerden terug.
bron: www.reformatorischdagblad.nl