„We willen een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek hierover stimuleren en ondersteunen”, aldus Braam.

De Velser affaire gaat over hardnekkige geruchten dat in de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog linkse verzetsmensen zijn verraden aan de Duitse bezetter. Dit zou volgens Braam zijn gebeurd op initiatief van de Nederlandse regering in Londen. Politiemensen uit Velsen zouden daarbij een dubieuze rol hebben gespeeld. De affaire werd in 2004 opgerakeld in het boek ”Het Schandaal” van Conny Braam.

De stichting is in het leven geroepen omdat overheden tot nu toe niet over de brug kwamen met geld voor onderzoek naar de affaire. De stichting wil particulier onderzoek van nabestaanden coördineren, archieven en documenten bijeen brengen en fondsen werven waardoor wetenschappelijk onderzoek mogelijk wordt.

„Dit is een zaak die al jaren sleept”, zegt Braam. „De waarheid hierover moet aan het licht komen.” Volgens haar zijn naar aanleiding van haar boek veel documenten boven tafel gekomen, die haar stelling over de affaire ondersteunen. „Linkse verzetsmensen zijn gedood omdat ze na de oorlog te veel invloed zouden krijgen in de politiek”, aldus Braam. „Een van de bekendste voorbeelden hiervan is verzetsstrijdster Hannie Schaft.”

Volgens de schrijfster zijn veel oude mensen in Velsen beledigd door de houding van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD), die de zaak volgens hen zou bagatelliseren en 25.000 euro vraagt voor een vooronderzoek.

Bron: www.refdag.nl