Vrijdagmiddag 27 maart jl. was weer een bijzondere dag voor het Onderduikmuseum Markt 12. Eerst werd in besloten kring het boek ‘Hallo, ken je mij niet meer’ van Ivy Philips gepresenteerd. Hij vertelt hierin over de gebeurtenissen tijdens zijn onderduikperiode in de Dinxperse Heurne. Daarna was het tijd voor de presentatie van de Onderduikroute Aalten en Dinxperlo. De eerste exemplaren van deze fiets- en autoroute werden aan drie onderduikers uit Aalten overhandigd: aan Ivy Philips, Betty Heijmans-Frankenhuis – een nicht van Ivy die ook in De Heurne ondergedoken zat – en aan Arie Boerefijn. Hij is na de oorlog getrouwd met de boerendochter van de boerderij waar hij zat ondergedoken en is in Aalten gebleven.
Het Onderduikmuseum Markt 12 werkte voor de route samen met onder meer de Stichting Bewaer ’t Olde. De gemeente Aalten heeft het initiatief financieel gesteund. Wethouder Ted Kok was ook aanwezig en reikte de ‘Aalten Bevrijd pins’ uit aan leden van de werkgroep. Aansluitend werd de Liberation Luisterkei op het museumplein onthuld. Hier wordt de bijzondere geschiedenis verteld van het pand Markt 12 tijdens de oorlog. Femke Kurstjens van de organisatie Liberation Route Europe (LRE) vertelde in haar openingstoespraak dat de kei een schakel vormt in een route die het spoor van de bevrijders volgt en van Noord-Frankrijk via België, Nederland en Duitsland tot aan Noord-Polen voert. Na haar toespraak onthulde zij, samen met Jenny Kempink (zij woonde met haar ouders en zusje in Markt 12 tijdens WOII) en wethouder Ted Kok, de Luisterkei op het plein. De onderduikroute is bij de VVV’s van Aalten en Dinxperlo te koop voor € 1,95.
Ook op theatergebied wordt er bij het Onderduikmuseum stil gestaan bij de thematiek rondom oorlog en bevrijding. Zo schreef en regisseerde Huug Haytink de gemeenschapsproductie ‘Bevrijding! Waarvan ook alweer? Het gaat hier om een multimediaal spektakel, waarin toneelspel en filmfragmenten elkaar opvolgen, ondersteund door live zang en muziek, afgewisseld met aan het publiek gerichte bezinningsmomenten en gewetensvragen. Het stuk is op 30 en 31 maart jl. gespeeld in de Pol te Aalten en oogstte veel bijval onder de toeschouwers van de uitverkochte zaal. Het stuk wordt op 5 mei nog een keer uitgevoerd. Aansluitend speelt muziekvereniging De Eendracht een bevrijdingsconcert. Kaarten in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij de VVV in Aalten en bij Boekhandel Messink en Prinsen en bij Meneer Kees.
En dan is er ook in het museum zelf theater te zien op 2, 3 en 4 mei: Hoe?Zo! Nu/Toen is een voorstelling, gespeeld door de theaterwerkplaats Grey Vibes en gaat over dilemma’s die er zowel in oorlogstijd als nu spelen. Samen met regisseur Tineke Ubbels vertaalt de theatergroep de thematiek rondom oorlog, onderduiken en keuzes maken naar een voorstelling. Net als vorig jaar ondersteunt de jonge muzikante Selena Kranenborg de voorstelling op haar saxofoon. Reserveren is noodzakelijk in verband met beperkt beschikbare plaatsen. Vol = vol!
Voor tarieven en meer informatie zie www.aaltensemusea.nl