Een ‘onbekwame gevechtswagen’. In 1953 beschreef de Generale staf van het Nederlandse leger zo de Staghound-pantserwagen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Staghounds gebruikt door het Britse leger. Na de oorlog gebruikte het Nederlandse leger de ‘afdankertjes’. In 1953 waren ze op en kregen ze een nieuwe bestemming. "Overal in Nederland werden in de jaren vijftig deze voertuigen ingegraven; bij bruggen, sluizen, stuwen en andere strategische plekken", legt E. de Reijer, directeur van de stichting Functioneel Bunker Beheer uit. Op vliegbasis Volkel werden vier en mogelijk zes van deze tankkazematten aangelegd. "Er liggen er in ieder geval twee aan de hoofden van de hoofdbaan, en twee langs de lange zijden", vertelt R. Wildekamp, vrijwilliger van het basismuseum de Typhoon. "Maar mogelijk zijn er nog twee. Nu liggen de bonken staal in de weg voor ons nieuwe navigatiesysteem, dus moest deze weg. De stichting Functioneel Bunker Beheer is er blij mee en plaatst de uitgegraven wagen in het IJssellinie museum in Olst." De IJssellinie en de ingegraven pantserwagens bij Volkel maakten tijdens de Koude Oorlog deel uit van de verdedigingslinie. "Tegen de Russen", legt De Reijer uit. "Nederland vormde in de jaren vijftig, toen Duitsland nog niet bij de pas opgerichte NAVO hoorde, de frontlinie tegen een mogelijke aanval op ‘het westen’. De IJssellinie was een geheim, omvangrijk project ter verdediging. Toen Duitsland eind jaren vijftig werd opgenomen, verdween die noodzaak omdat die verdediging opschoof naar het oosten." Wildekamp beaamt dat de koepels op Volkel nauwelijks zijn gebruikt. "Alleen in het begin waarschijnlijk, in de jaren vijftig." Na het verwijderen van een betonnen laag van dertig ton kwam de pantserwagen gisteren tevoorschijn. "Hij ziet er nog behoorlijk goed uit", concludeert Wildekamp. "En dat terwijl hij vol water stond." Na een opknapbeurt in Nijverdal reist de pantserwagen door naar Olst. "Waarschijnlijk wordt hij daar weer deels in het beton gezet, om het publiek een beeld te geven hoe het er uit zag", aldus De Reijer.
Lid worden
Besloten deel
Op de ledenservice vindt u momenteel o.a. de scans van Terugblik ’40-’45 en een doorzoekbare index van alle artikelen. Vanaf september 1963. Ook is een rapportage van de Werkgroep Einde Verzameling in te zien.
Snelmenu
Verzamelbanden/Zebra
Ter gelegenheid van ons jubileum hebben we in 2018 een verzamelband voor leden uitgebracht. Er passen twee jaargangen van Terugblik ’40-’45 in een band.
Klik hier voor meer informatie/bestellen
Het boek “De Strepen van een zebra” wordt u als lid van de Documentatiegroep ’40-’45 GRATIS aangeboden.
Nabestellen Terugblik ’40-’45
Wilt u een eerdere editie van Terugblik ’40-’45 nabestellen?
Zoek in ons archief
Archief doorbladeren
Trefwoorden
De Documentatiegroep ’40-’45 is in 1963 opgericht als vereniging van verzamelaars van documentatie en militaria, maar tegenwoordig is het merendeel van de leden geïnteresseerd in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. De Documentatiegroep ’40-’45 heeft zo’n 700 leden, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland tot in Canada en Australië.
Lid worden kost slechts EURO 45,- per jaar! (tot 21 jaar EURO 30,-, minimum leeftijd 16 jaar). Leden in het buitenland betalen daarbij een bijdrage in de portokosten. Daarvoor krijgt u 11x per jaar het blad Terugblik ’40-’45, kunt de beurzen bezoeken en kunt u deelnemen aan excursies. Voor meer informatie kijk onder ‘Vereniging‘.
Opzeggen
Opzeggingen van het lidmaatschap uitsluitend schriftelijk of per e-mail vóór 3 december aan het adres van de secretaris van de vereniging. Het adres staat in Terugblik onder colofon.
Kan ik per maand opzeggen?
Nee, Documentatiegroep ’40-‘45 is een vereniging. en opzeggen is alleen per kalenderjaar mogelijk.