Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion de jaarlijkse Sportherdenking, waarbij de aanwezigen stilstaan bij de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse sportwereld. Deze wordt nu voor de vijfde keer georganiseerd.
Hiervoor is het Comité Sportherdenking 4 mei Olympisch Stadion gevormd. Dit bestaat uit Martin Dijkstra (bewoner stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid en initiatiefnemer van de herdenking), Jan-Coen Hellendoorn (oud-voorzitter stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid, voorzitter Comité), Job van Amerongen (sportliefhebber, secretaris Comité), Simone Freling (AFC Ajax), Hans Lubberding (directeur Olympisch Stadion) en Jurryt van de Vooren (sporthistoricus).
DEBAT
De bijeenkomst valt uiteen in twee delen: een inhoudelijk programma en de herdenking. Vanaf 11.00 uur praat Frits Barend in de Olympic Experience – het interactieve museum in het Olympisch Stadion – met gasten die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.
Zijn gasten zijn Piet Kranenberg, redder van het Olympisch Stadion, Sjaak Swart van Ajax en Dolf Niezen, die tijdens de oorlog doelman was van voetbalvereniging ADO.
HERDENKING
De herdenking zelf begint om stipt 12.30 uur. Hier wordt gesproken door Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF), Carolien Gehrels (wethouder sport, gemeente Amsterdam) en Eddy Linthorst (sportwethouder stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid).

HAN HOLLANDER
In samenwerking met de AVRO worden diezelfde dag gedenkstenen gelegd bij het oude huis van Han Hollander aan de Amstelkade in Amsterdam. Deze legendarische sportjournalist werd vanaf dit huis afgevoerd naar Westerbork, samen met zijn vrouw. Op 9 juli 1943 werden zij vermoord in Sobibor. Meer informatie over deze gedenkstenen volgt in een later persbericht.
BEVRIJDINGSLOOP
In de nacht van 4 op 5 mei start in Wageningen de Bevrijdingsloop. Vanuit Wageningen loopt een groep naar Amsterdam, waar de lopers op 5 mei rond 09.00 uur worden verwacht. Daarna gaan ze door met het vuur naar het Bevrijdingsfestival op het Museumplein.

VERZETSMUSEUM
Het Olympisch Stadion heeft tot slot contact met het Verzetsmuseum, waar op 28 april een tentoonstelling wordt geopend over voetbal in de oorlog. Met de bovengenoemde activiteiten heeft het Stadion zich aangesloten bij dit thema.

SAMENGEVAT
28 april

Opening tentoonstelling – Verzetsmuseum
4 mei

Debat onder leiding van Frits Barend – Olympic Experience

Herdenking gevallen sporters – Voorplein Olympisch Stadion

Plaatsen gedenkstenen Han Hollander – Amstelkade
5 mei

Aankomst Bevrijdingsloop – Olympisch Stadion