De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag in sterke bewoordingen Japan opgeroepen de zaak rond de ‘troostmeisjes’, buitenlandse vrouwen die in de Tweede Wereldoorlog door het Japanse keizerlijke leger werden gedwongen in bordelen te werken als seksslavin, voor eens en voor altijd te schikken. „Dit was een verschrikkelijke en flagrante schending van de mensenrechten”, zei hij tijdens een bezoek aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De kwestie van troostmeisjes vertroebelt al decennia de relaties tussen Japan en Zuid-Korea. Maar ook vrouwen uit andere landen, waaronder Nederland, de Filipijnen en China, werden slachtoffer van deze misdaden van het keizerlijke leger. Ook zij strijden al decennia voor erkenning, excuses en compensatie van Japanse zijde.

Volgens Obama hebben de slachtoffers het recht om „gehoord” en „gerespecteerd” te worden. „Er moet een accuraat en duidelijk beeld komen van wat er is gebeurd”, aldus de Amerikaanse president tijdens de persconferentie met de Zuid-Koreaanse presidente Park Geun-hye. De Japanse premier Shinzo Abe heeft volgens hem geaccepteerd dat het verleden „eerlijk en oprecht” erkend moet worden. „Mijn hoop is dat we op eerlijke wijze sommige van deze spanningen uit het verleden kunnen oplossen en het oog kunnen houden op de toekomst en op de mogelijkheden voor vrede en welvaart voor alle volken”.

De Amerikaanse president haalde tijdens de nucleaire top in Den Haag de regeringsleiders van beide Aziatische landen voor het eerst sinds hun aantreden aan tafel. Ze kwamen daar overeen weer bilaterale gesprekken te gaan voeren. Eerder deze maand spraken beide landen op hoog ambtelijk niveau al met elkaar over de zaak van de troostmeisjes.

Bron: RD.nl