LUNTEREN – Historicus René van Heijningen van het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) vindt dat de omstreden ‘Muur van Mussert’ op Camping de Goudsberg bij Lunteren opgeknapt moet worden. Van Heijningen schrijft dat in het boek De Muur van Mussert, dat aankomende zaterdag verschijnt.

Het is de eerste keer dat een historicus een boek schrijft over de zogenoemde hagespraken die in de jaren 1936 tot 1940 vanaf een imposante muur op de Goudsberg werden uitgesproken door NSB-leider Anton Mussert.

Van Heijningen meent dat de bijeenkomsten op de Gudsberg niet te vergelijken waren met bijeenkomsten van de nazi’s, die onder meer in Neurenberg werden gehouden. “In Lunteren zat er meer een padvinderachtig-luchtje aan.”

Symbool
Van Heijningen concludeert in zijn boek dat het goed zou zijn om iets dat symbool staat voor de NSB, te bewaren voor het nageslacht. Vanwege de unieke aard van het bouwwerk, maar ook omdat het als plek een herinnering kan bieden aan 1 van Nederlands zwartste bladzijden uit de Tweede Wereldoorlog.

Protesten
De oproep van Van Heijningen zal niet bij iedereen in goede aarde vallen. Recente pogingen om de inmiddels vervallen muur een monumentstatus toe te kennen, zorgden voor protesten van oud-verzetstrijders en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). Die laatste organisatie vreest dat het een bedevaartsoord voor extreemrechts zal worden.

Het lot van de muur ligt momenteel in handen van de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed die de kwestie onderzoekt.

Bron: http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/ede/muur-van-mussert-moet-behouden-blijven-video-1.5477035