cover 513In november 1944 vonden razzia’s plaats in een aantal grote steden en werden vele duizenden mannen weggevoerd – de vader van onze redacteur Dirk Docter was één van hen. Adam van der Linden laat enkele voorbeelden zien van brieven waarmee de weggevoerde mannen het thuisfront een teken van leven wilden geven.

Ruurd Kok laat ons weer een stukje lokale oorlogsgeschiedenis zien, hoe belangrijk het is om deze gebeurtenissen goed vast te leggen.

Vorig jaar was Henny Meijer bij de onthulling van de nieuwe Waalbrug in Nijmegen, hij plaatst dit in het historisch kader met extra aandacht voor uitgereikte hoge onderschei­dingen.

René Taselaar schreef een artikel over de Gedenkplaats Haaren, welke mannen hebben daar gevangen gezeten en hoe wordt de herinnering levend gehouden? Ook geeft hij een aanvulling op een artikel uit 2013.

Onze vice-voorzitter Hans Onderwater was even in Groot-Brittannië voor Operatie Manna en doet hier verslag van.

Volgend jaar zal de bevrijding 70 jaar geleden groots gevierd worden op veel plaatsen in het land. Een aanzet werd gegeven door de onthulling van een luistersteen in Mesch­ Zuid-Limburg. Kees van Ginnike was daarbij en doet verslag in deze Terugblik.

Het artikel over Zwarte Zaterdagen leverde een reactie op in de vorm van een mooi affiche uit de oorlogsjaren, wij laten het u zien.