„We zijn er altijd van uitgegaan dat van de kampadministratie slechts een klein deel bewaard was gebleven. De Duitsers zouden het archief in het laatste oorlogsjaar hebben vernietigd”, zei directeur M. Nibbering van het nationaal monument zaterdag. „In Bad Arolsen bij Kassel zijn echter gegevens over meer dan 17 miljoen door de nazi’s vervolgde mensen digitaal toegankelijk gemaakt. Daar is informatie over meer dan 27.600 Amersfoortse gevangenen te vinden.”
Speurwerk in de afgelopen jaren had ruim 8000 namen van gevangenen opgeleverd. In Kamp Amersfoort zaten vooral mannen gevangen. De gegevens uit de periode van mei 1943 tot het einde van de bezetting van Amersfoort en Leusden op 7 mei 1945 waren tot dusver echter onbekend.
Ook van de andere grotere concentratiekampen in Nederland, Westerbork en Vught, zijn gegevens van personen digitaal toegankelijk. „Maar over de mensen in die kampen was al meer bekend”, aldus Nibbering.
De gegevens over het concentratiekamp bij Amersfoort zijn nieuw. Het gaat bijvoorbeeld om de registratiekaarten die bij binnenkomst van gevangenen werden gemaakt, de reden van hun opsluiting in het kamp en waar en wanneer ze naar Duitsland of Polen werden getransporteerd. De informatie in het Duitse archief is gedigitaliseerd, maar uit privacyoverwegingen alleen ter plaatse voor wetenschappers en betrokkenen (oud-gevangenen, familie) te raadplegen.
Het Rode Kruis is nog bezig informatie, waaronder gegevens over gevluchte gevangenen, via de computer te ontsluiten. Het Rode Kruis schonk Kamp Amersfoort eind 2006 persoonlijke bezittingen (horloges, portemonnees en brillen) van 78 Nederlanders die via Amersfoort in kamp Neuengamme terechtkwamen. Het Rode Kruis zocht nabestaanden om de spullen terug te geven. De 78 nalatenschappen waarvoor dat niet lukte, werden aan Kamp Amersfoort overhandigd, totdat zich eventueel alsnog nabestaanden melden.