De sprekers in de kerk van "Cello" waar de bijeenkomst werd gehouden, focusten hun betoog op de lijn naar het heden en de persoonlijke verhalen achter de namen. Zo vertelde de vertegenwoordigster van Kamp Westerbork een erg aangrijpend verhaal over de Katholieke familie Löb. De Joodse familie Löb had zich tot het Katholicisme bekeerd, maar werd opgepakt omdat ze van Joodse afkomst waren. Achter al deze fragmenten zitten weer heel veel andere verhalen. Tussen de onderwerpen door was er prachtige toepasselijke live muziek te horen, onder andere van Soldaat van Oranje en Schindler’s List.
De tentoonstelling geeft een gedegen uitleg van de achtergronden van de Kampen en de links met Haaren. Per Kamp is er een vitrine met boeken, voorwerpen en andere informatie. Er zijn ook veel ingelijste tekeningen en oude kranten te vinden in de voormalige kloostergangen. Een aantal staande vitrines laten waardevol materiaal zien uit de oorlogsperiode, orginelen. Verder zijn er een behoorlijk aantal interessante boeken te koop met betrekking tot deze plek in Haaren.
Haaren is daarnaast ook bekend als de gevangenis van de Englandspiel agenten; de eerste agent kwam al in 1942 aan.
De Nederlandse Kampen
De tentoonstelling is een coproductie van de Kampen Amersfoort, Vught,Westerbork en Haaren vanuit het Haarense perspectief. De directies van de genoemde Kampen stellen tijdelijk zeer welwillend materiaal af aan de Gedenkplaats Haaren. Op grond van "bewijsmateriaal", verkregen in Haaren, werden gevangenen getransporteerd naar Amersfoort, Vught of Westerbork of rechtstreeks naar Duitsland. Velen hebben het gelukkig overleefd, maar voor enkelen betekende het transport het eindstation, zonder dat ze hun familie ooit terugzagen. Uit de gegevens waarover men nu beschikt blijkt dat ongeveer 590 mensen, die tijdens de oorlog in Haaren verbleven, uiteindelijk zijn omgekomen. Onder hen bevonden zich 80 mannen die in Vught gefusilleerd zijn.
Ook blijkt dat er 200 Joden in Haaren hebben verbleven; de meesten van hen zijn naar Amersfoort en/of naar Westerbork afgevoerd, waarna ca. 150 van hen zijn omgekomen. In Haaren begon het speurwerk van de Duitse Sicherheitsdienst met behulp van hun eigen netwerk en door de Haarense gevangenen te verhoren. Dit resulteerde in vele duizenden arrestaties en het afvoeren naar de eerdergenoemde Kampen. Elk van de zo’n 3200 gevangenen, die tijdens de oorlog in Haaren verbleef, heeft zo zijn eigen verhaal….
De tentoonstelling is zeer de moeite waard en een must voor iedereen!
Openingstijden: Elke 1e woensdag vd maand van 10.00-16.00 uur. Tevens in juli/augustus om 10.00 uur. Rondleiding voor 2,00 euro/persoon. Meer informatie via
www.gedenkplaats-haaren.nl
Peter Krans
Annemiek Littlejohn
Foto’s Peter Krans/Annemiek Littlejohn