Centrale plek van de herdenking is als ieder jaar het Congresgebouw (World Forum Convention Center) in Den Haag, in combinatie met het nabijgelegen Indisch Monument.
Onder de sprekers in het Congresgebouw is Joost van Bodegom (1936), de nieuwe voorzitter van de Stichting Herdenking 15 Augustus. Tijdens de Japanse bezetting is hij met zijn moeder, broer en zus geïnterneerd geweest in Midden-Java. Zijn vader was krijgsgevangene in Birma.
Aan het woord komt ook Yvonne Keuls, in 1931 in Batavia (Jakarta) geboren. Vanaf 1938 groeide ze op in Den Haag. Ze is onder meer bekend van boeken over haar Indische familie.
Het vrouwenkoor Malle Babbe uit Haarlem zorgt voor de muzikale omlijsting. Het koor kreeg bekendheid door de vertolking van Song of Survival, oorspronkelijk gezongen door vrouwen in een Japans interneringskamp op Sumatra.
Aansluitend is er de plechtigheid bij Het Indisch monument aan de Teldersweg, dat in 1988 werd onthuld. Jaroslawa Dankowa had het ontworpen.
Het vrouwenkoor Malle Babbe zingt ook daar en auteur Adriaan van Dis, bekend van onder meer de novelle Op oorlogspad in Japan, houdt een voordracht.
Dominee Pieter Lootsma spreekt een overdenking uit en Annemarth Hiebendaal, leerling 5 vwo van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum, leest een gedicht.
De plechtigheid wordt bijgewoond door onder anderen premier Jan Peter Balkenende en minister Henk Kamp van Defensie, vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink van de Raad van State en Tweede Kamervoorzitter Frans Weisglas.

15 augustus
In Breda werd dinsdag ook een Indiëmonument voor Zuid-Nederland onthuld.
Dat werd gedaan door loco-burgemeester van Breda, Marja Heerkens. Het monument van beeldend kunstenaar Wim Verhagen staat in de tuin van Huize Raffy, een tehuis voor bejaarde gerepatrieerden uit het voormalig Nederlands-Indië.
bron: www.brabantsdagblad.nl