Er zijn al jarenlang tegenstrijdige berichten of Heim dood of levend is. Maar uit het onderzoek zou blijken dat Heim op 10 augustus 1992 in Caïro is overleden aan de gevolgen van darmkanker. In de Egyptische hoofdstad zou hij zich jarenlang hebben schuilgehouden.

Op de lijst van meestgezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthalcentrum staat de in 1914 geboren Heim bovenaan. Hij voerde in het concentratiekamp Mauthausen gruwelijke experimenten uit op gevangenen.Ook in Buchenwald en Sachsenhausen was hij actief.

Uit het onderzoek blijkt dat Heim zich in Egypte tot de islam bekeerde en onder de naam Tarek Farid Hussein leefde. Er is een aktentas van hem gevonden met meer dan honderd documenten, waaronder een kopie van zijn paspoort, rekeningafschriften, persoonlijke brieven en medische papieren.

De uitkomst van het onderzoek is bevestigd door vele getuigen, onder wie de zoon van Heim. Die bezocht zijn vader in de jaren zeventig voor het eerst in Caïro en heeft hem daar in zijn laatste levenjaren lange tijd verzorgd.

Heim werd tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa opgepakt door de Amerikanen, maar werd na twee jaar gevangenschap plotseling weer vrijgelaten. Hij leed vervolgens een teruggetrokken leven als gynaecoloog in Baden Baden. Maar in 1962 werd hij getipt dat de politie op het punt stond hem aan te houden. Heim verdween.

Er deden sindsdien allerlei geruchten over hem de ronde. Het Simon Wiesenthalcentrum, gespecialiseerd in de opsporing van oorlogsmisdadigers uit het Derde Rijk (1933–1945), beweerde afgelopen jaar nog dat de voormalige kamparts nog in leven is. De nazi zou zijn gezien in het zuiden van Chili. Er werd een beloning van 315.000 euro uitgeloofd voor de tip die zou leiden tot zijn aanhouding.
 
bron: www.reformatorischdagblad.nl