Heim, alias Dokter Dood, staat bovenaan de lijst van mensen naar wie het Simon Wiestenthal Centrum op zoek is. Als hij nog leeft is hij nu 94 jaar. Het feit dat bezittingen op zijn naam, waaronder een bankrekening met 1,2 miljoen euro, nog niet door zijn kinderen als erfenis zijn geclaimd, vormt volgens de onderzoekers van het centrum een belangrijke aanwijzing dat hij nog in leven is.

Vertegenwoordigers van het centrum, Efraim Zuroff en Sergio Widder, reizen woensdag af naar de Zuid–Chileense stad Puerto Montt, lange tijd de woonplaats van Heims dochter. Vervolgens steken ze het Andes–gebergte over naar Argentinië, naar het toeristenoord Bariloche.

Heim zou zich tijdens de Tweede Wereldoorlog in het concentratiekamp Mauthausen schuldig hebben gemaakt aan gruwelijke medische experimenten op gevangenen, waarvan hij nauwkeurig verslagen bijhield in zijn dagboek. Lichaamsdelen van zijn slachtoffers zou hij hebben gebruikt als decoraties.

Na de Tweede Wereldoorlog verbleef de arts tweeënhalf jaar in Amerikaanse hechtenis, maar hij werd niet berecht. In 1962 dook hij onder, na een tip dat de Duitse justitie een opsporingsbevel aan het voorbereiden was.