SONY DSC

Ongeveer 125 kinderen en andere nazaten van gesneuvelde Amerikaanse soldaten komen zondag naar de Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten om de laatste rustplaats van hun vaders te bezoeken.

Die dag is een herdenking van de Amerikaanse militairen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen bij de bevrijding van Europa. Ook premier Mark Rutte is dan aanwezig.

Onder de nazaten zijn tientallen mannen en vrouwen van het netwerk van Amerikaanse wezen uit de Tweede Wereldoorlog. Voor sommigen is het hun eerste bezoek en voor anderen een terugkeer naar het graf van hun vader, blijkt uit informatie van de Amerikaanse Oorlogsmonumenten Commissie (American Battle Monuments Commission).

De meesten hebben geen herinnering aan hun vader. Ze kennen hem slechts van familieverhalen of van brieven die hij in de oorlog schreef. Hoewel hun omstandigheden verschilden hebben de meesten toch wel het gemis van een vader ervaren, aldus de commissie.

De kinderen zijn dankbaar dat Nederland de graven in ere houdt. Op de begraafplaats in Margraten liggen 8301 Amerikaanse soldaten die bij hun opmars door West-Europa sneuvelden.

Premier Rutte zal een krans te leggen. Hij houdt ook een toespraak. Dit jaar maakt de herdenking deel uit van de viering van zeventig jaar bevrijding. Naast Rutte is ook minister van Defensie Jeanine Hennis aanwezig. Ook zij legt een krans.

photo credit: Every True Man’s Dream via photopin (license)