Het kindje groeit op en de moeder zwijgt. In die dagen was het een schande om als ongehuwde moeder door het leven te gaan. Deze ‘valse’ start zal het kind zijn leven lang in de greep houden. Wie was mijn vader, waar is hij, waarom zwijgt iedereen?
Een Bosch tintje
De Stichting Musical Den Bosch 800 heeft dit gegeven opgepakt en tot een musical laten bewerken. En gisteren zag het script van ‘Het Bevrijdingskind’ officieel het levenslicht. De doorgewinterde Bossche musicalschrijvers Marianne Keser en Coen Free kregen hulp van nieuwkomer Bart de Groof en zo werkten drie generaties een jaar lang aan dit thema dat natuurlijk een Bosch’ tintje mee krijgt.
Voorzitter Frits Bekker haalde twee jaar geleden met de viering van zijn 25-jarig jubileum bij het Theater aan de Parade 50.000 euro op en stopte dat in een fonds als startkapitaal voor het realiseren van nog een Bossche musical na ‘Boschjemijne’ en ‘De Tommies’. "Mijn vrouw Elly is zo’n bevrijdingskind, dat is geen geheim", vertelt Bekker. "En al gaat de musical niet over haar leven, de ervaringen en emoties zijn heel herkenbaar. In augustus hebben we dan eindelijk haar Canadese familie bezocht. Dat was overweldigend."
De première van ‘Bevrijdingskind’ is op 22 april 2005 in het Theater aan de Parade. De laatste voorstelling van de zestien zal op 5 mei 2005 worden gespeeld, de dag dat Nederland 60 jaar bevrijd zal zijn. Nu begint het zware werk voor de regie, componisten, productieleiding, kostuumontwerpers en choreografie. Zij moeten het verhaal vorm gaan geven. Maar liefst 220 mensen meldden zich aan voor de audities die eind deze maand beginnen.