,,Ik heb gebeld met een heleboel collega’s, en niemand heeft zo’n stempel”, aldus directeur Koopmans van het museum in Leeuwarden. De stempel is vlak na de oorlog meegenomen door Wim van Mourik. De latere burgemeester van Ferwerderadiel was actief binnen de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, het gezamenlijke verzetsleger dat aan het einde en na de oorlog onder leiding van Prins Bernhard verantwoordelijk was voor de openbare orde.
,,Van Mourik werkte destijds bij de gemeente Achtkarspelen, maar daar woonden geen Joden. Hij is ook in Sneek geweest waar vijftig Joden woonden, dus waarschijnlijk komt de stempel uit Sneek”, zegt Koopmans. Waarom de stempels schijnbaar zo zeldzaam zijn weet Koopmans niet. ,,Ik kan alleen maar gissen. Ze zijn mogelijk met een zekere schaamte weggemoffeld na de Tweede Wereldoorlog. Mensen hebben toen ingezien dat met het stempelen van een J een doodsbewijs werd afgestempeld.”
De stempel is perfect gemaakt. ,,Deze stempel is exact volgens de voorschriften die door het ministerie van Binnenlandse Zaken waren uitgevaardigd, gemaakt. Zoals de kleur, die moest pikzwart zijn. Maar soms werd ook werd met blauw gestempeld en de afmetingen van de stempels waren lang niet altijd gelijk, want die werden lokaal gemaakt.”
De zoon van Wim van Mourik, Tom, biedt de stempel op 24 februari aan het museum aan. ,,Dat is aan de vooravond van de 65e herdenking van de Februaristaking. Dat verzet laat een kant zien, de stempel laat de andere kant van de oorlog zien. Dat is een mooie symboliek.”
Van Mourik kwam de stempel tegen toen hij vorig jaar de oorlogscollectie van zijn in 1981 gestorven vader aan het museum gaf. ,,Koopmans was meteen erg geïnteresseerd in de stempel en heeft daar onderzoek naar gedaan. Ik vind het erg mooi dat de stempel naar het museum gaat, het is daar goed op zijn plek”, aldus de huidige wethouder van Leeuwarden.

bron: www.brabantsdagblad.nl