Andere ondertekenaars zijn onder meer het Louvre, het Prado en de Hermitage. De kunstinstellingen vinden dat zij gezamenlijk het ,,werelderfgoed” beheren en dat iedereen dit kan bekijken.

Volgens een woordvoerder van het Rijksmuseum gaat het om kunst die in een andere tijd met een andere cultuur is verworven. ,,Het werd toen niet als roof gezien”, zegt hij. De zegsman benadrukt dat het manifest geen betrekking heeft op roofkunst uit de Tweede Wereldoorlog en dat dit wel terug moet naar rechtmatige eigenaren.

Internationaal spelen diverse conflicten over teruggave van erfgoed. Zo probeert bijvoorbeeld Griekenland de Elgin Marbles (fries met ornamenten) van Groot Britannië (British Museum) terug te krijgen. Het manifest moet worden gezien als een signaal aan Griekenland om de claim te laten varen.

,,In het Louvre bevinden zich bijvoorbeeld werken die destijds door de legers van Napoleon zijn meegenomen uit Nederland maar wij vragen die niet terug ”, aldus de woordvoerder van het Rijksmuseum. ,,Als alle musea erfgoed zouden terugeisen, zou dat om tienduizenden objecten gaan.”

Bron: Sp!ts