De projectgroep Kerkepaden Tichelroutes Markelo stuitte bij toeval op de bijna vergeten crash van het Nieuw–Zeelandse toestel, zei woordvoerder Rick Morsink donderdag. Een in 2003 opgegraven motor uit een Sterling wordt op 23 juni als monument onthuld. Ook het silhouet van een van de bemanningsleden die uit het vliegtuig sprong of viel en jarenlang in een zachte humuslaag op de grond zichtbaar is geweest, wordt in beton onthuld.

„Het is een redelijk kolossaal gevaarte", zegt Morsink over de motor. Het geheel weegt bij benadering 1500 kilo. De motor komt op een betonnen plaat te staan op de plek waar de Sterling van de Royal New Zealand Air Force op 23 juni 1943 neerstortte en wordt onderdeel van een nieuwe wandelroute. Het gevaarte is ter beschikking gesteld door de Aircraft Recovery Group 1940–1945 uit Heemskerk.

Bennie Schreurs, ook van de projectgroep, heeft als kind nog gespeeld op de plek waar de bommenwerper neerkwam. „Het silhouet van een van de bemanningsleden is daar nog jaren te zien geweest". Op basis van ooggetuigenverslagen is deze vorm in beton gegoten en wordt op dezelfde plek teruggelegd. Bij de crash kwamen drie Britse en vier Nieuw–Zeelandse bemanningsleden om.

De onthulling van het herdenkingsmonument en silhouet wordt bijgewoond door Rachel Fry, ambassadrice van Nieuw–Zeeland in Nederland.