Dat heeft Defensie dinsdag gemeld. Het gevaarte werd op 20 maart ontdekt door de Morgenster, 7 mijl uit de kust. De schipper meldde de locatie van het projectiel bij de autoriteiten.

Deze week is het permanente NAVO scheepsverband van mijnenjagers actief voor de Nederlandse kust om extra mijnen te ruimen. Ze hopen er vijftien tot twintig te vernietigen. Naast de Makkum zitten in dit SNMCG1 ook een Deens, Brits en Belgisch schip.

De bommen stammen nog uit de Tweede Wereldoorlog. Volgens een ruwe schatting van Defensie liggen er nog 10.000 tot 300.000 onontplofte explosieven op de bodem van de ondiepe Noordzee. Gevechtsvliegtuigen dropten hun bommen in de zee als zij die niet hadden afgeworpen tijdens hun missie. De vliegtuigen mochten niet met hun explosieve lading landen.

De afgelopen vier jaar hebben vissers en opvarenden van zandzuigers 1006 explosieven gevonden en aangemeld bij Defensie. Ze laten ze op de gevonden plek liggen, zodat de marine ze kan ruimen. Als de bom op een druk of gevaarlijk punt ligt, maakt de marine extra haast.

De afspraak om de bommen te melden werd in het voorjaar van 2005 geïntensiveerd. Aanleiding was de ontploffing van een opgeviste Amerikaanse vliegtuigbom op het dek van een vissersboot uit Ouddorp. Daardoor werden drie opvarenden gedood.

Vorig jaar werden 130 vermoedelijke explosieven aangemeld. Dit jaar zijn dat er tot dusver 47, aldus Defensie.
bron: www.reformatorischdagblad.nl