4045001In dit meinummer totaal verschillende artikelen, voor elk wat wils. Op de omslag een foto waar twee Duitse parachutistenofficieren zich kort na de strijd in mei 1940 laten fotograferen bij de uitgeschakelde Panhard pantserwagens van 5.GRDI in Zevenbergsche Hoek.
Allert Goossens beschrijft de acties van het Franse leger in de meidagen van 1940 in Noord-Brabant richting Moerdijkbruggen, gerelateerd aan het in Nederland gevoerde militaire beleid. Klopte de door Nederland gevoerde basisstrategie wel? Een verhelderende uitleg over de beslissingen die genomen werden. Ook hier wordt duidelijk dat niet elke verandering, de wisseling van het opperbevel, een verbetering is.
Wim Spoormaker vertelt over een Rotterdams autobedrijf in de oorlogsjaren. Rode draad is de geschiedenis van een jonge automonteur, zijn werk vanaf 1940 in het autobedrijf, opgepakt tijdens de novemberrazzia’s in 1944, uiteindelijk terechtgekomen in Neuengamme en overleden in kamp Sandbostel.
In Hendrik-Ido-Ambacht werd in maart 2014 een speels monument onthuld. Hans Onderwater was erbij en vertelt over de aanleiding en de onthulling.
De rubriek ‘Ergens in Nederland’ roept veel reacties op en leidt zelfs tot het schrijven van nieuwe artikelen, zie het kerkschip in maart en de klokkenroof in april. Nu een nieuwe aflevering met zoekfoto’s, waarbij uw hulp wordt ingeroepen.
Bij de oproepen wordt zoals gebruikelijk weer een beroep gedaan op uw specialistische kennis, wie kan hier antwoord op geven?
Leendert Smit heeft nog een kleine aanvulling op zijn artikel over de liquidatie in Wijk bij Duurstede.