Soms vinden wij het bij de redactie leuk om iemand even in het zonnetje te zetten. Deze maand doen we dat met Harry. En dat doen we met plezier want Harry is een polyscribent: al jaren levert hij een nooit onderbroken stroom aan fijne, leesbare en originele artikelen. Als U deze Terugblik doorbladert ziet U dat Harry in zijn eentje zo ongeveer een geheel blad heeft gevuld met fijne stukken.

In deze Terugblik buigt Harry zich onder andere over Operatie Market Garden.

Net als U is het Harry niet ontgaan dat er hele boekenkasten over deze episode zijn volgeschreven. Wat valt er nog te zeggen na deze honderdduizenden bladzijden? Harry heeft echter, zoals we van hem gewend zijn, een originele invalshoek gevonden. Hij overstijgt namelijk, als ik het wat hard mag uitdrukken, het ethnocentrisme dat veel Nederlandse publicaties kenmerkt. Nederlandse historici laten de operatie vaak beginnen (en ook eindigen) in Nederland. Harry vertelt ons over de ‘Belgische’ voorgeschiedenis van Market Garden. Zijn artikel eindigt dus waar het gemiddelde ‘Nederlandse’ stuk over deze operatie begint. En dus voegt het, voor mij althans, iets toe.

Harry buigt zich ook over één van de meest netelige kwesties voor elke maatschappij: persvrijheid. In zijn artikel over het Persgilde bespreekt hij hoe de diverse nieuwspublicaties zich opstelden tijdens de bezetting. Opvallend is hier natuurlijk de Telegraaf. Op uitdrukkelijk bevel van H.M.C. Holdert, die daar de scepter zwaaide, stelde deze krant zich uiterst positief op tegen de Duitsers. Gelukkig is het niet mijn taak om een oordeel te vellen over het huidige niveau van de nieuwsgaring in Nederland en elders. Maar één van de mooie aspecten van dit artikel is dat Harry nog eens duidelijk maakt dat er een vast aantal strategieën is om een maatschappij geestelijk en cultureel onder controle te krijgen. De pers onder curatele stellen is er daar natuurlijk één van.