Veel hoogwaardigheidsbekleders, veteranen en nabestaanden van omgekomen Amerikaanse militairen, evenals mensen uit Limburg die de graven geadopteerd hebben, woonden de herdenking zondag bij. Onder hen was staatssecretaris Frans Timmermans van Europese Zaken.

Op de begraafplaats liggen 8301 militairen. De gesneuvelde Amerikanen worden jaarlijks tijdens Memorial Day op de laatste zondag van mei herdacht op deze enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland.

In zijn toespraak wees Timmermans onder meer op de val van de muur precies twintig jaar geleden, waardoor de meeste Europese landen vrijheid en democratie kennen. Ook stond Timmermans stil bij het lot van een Amerikaanse soldaat, Leo Lichten uit Brooklyn, die sneuvelde tijdens de strijd om Geilenkirchen, vlakbij Schinveld. Lichten is begraven in Margraten, en het gezin Timmermans heeft diens graf geadopteerd, zoals alle graven in Margraten zijn geadopteerd, meest door Limburgers. Zij houden contact met de familie, zorgen voor bloemen bij het graf, en vertellen het verhaal van „hun” gesneuvelde.