Het luchtverkeer vanaf Schiphol is waarschijnlijk tot donderdagavond laat ernstig ontregeld, doordat de Polderbaan tijdelijk niet kan worden gebruikt.

Uit eerste onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando blijkt dat het gaat om een 500-ponder van Engelse makelij. Het projectiel is gevoelig voor trillingen, ligt instabiel en staat mogelijk op scherp.

de Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) zegt dat reizigers vanaf donderdagochtend vroeg rekening moeten houden met vertragingen. De Polderbaan kan volgens de LVNL tot donderdagavond 23.00 uur niet worden gebruikt. De Zwanenburgbaan kan in die periode alleen worden ingezet voor opstijgend vliegverkeer in zuidelijke richting. De LVNL gaat ervan uit dat vanaf donderdagochtend 06.00 uur maar met twee in plaats van drie banen gewerkt kan worden. De Kaagbaan is wel beschikbaar en wordt zowel voor landende als voor startende vliegtuigen gebruikt.

Bom

De bom ligt volgens de gemeente Haarlemmermeer buiten de bebouwde kom van de dorpskern van Vijfhuizen. De bewoners van vijf woningen die in de gevarenzone liggen, zijn elders ondergebracht. De N205 is tussen de Schipholweg en de N201 en de Vijfhuizerweg afgesloten.

,,Gelet op de instabiele toestand waarin de bom is komen te verkeren, kan er door het EOC niet eerder dan in de loop van vrijdagochtend worden begonnen met de ruimingswerkzaamheden”, aldus de gemeente. ,,Tot die tijd blijven de genomen maatregelen van kracht.”

Bron: Metro www.clubmetro.nl