Dat zei premier Balkenende gisteren in een reactie op het overlijden van dr. Loe de Jong. De historicus overleed gisteren op negentigjarige leeftijd in alle rust na een kortstondig ziekbed. Hij was van 1945 tot 1979 directeur van het RIOD, het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie dat tegenwoordig NIOD heet.
Premier Balkenende sprak in Jeruzalem, na afloop van de opening van het nieuwe Yad Vashem-museum dat gewijd is aan de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. ?Het is een heel bijzondere omstandigheid dat het overlijden van Loe de Jong samenvalt met het moment dat velen aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog denken bij de opening van het Yad Vashem- museum.? De Jong was van zijn familie de enige die de Tweede Wereldoorlog overleefde. De huidige directeur van het NIOD, prof. dr. J. Blom, noemt het heengang van zijn ?gr?te voorganger? treurig. ?Maar hij was negentig en heeft een prachtig leven gehad, al leed hij erg onder het recente overlijden van zijn tweede vrouw.?
De waarde van ?Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog? is nog altijd buitengewoon groot, vindt Blom. ?Het is nog steeds een geweldige bron voor iedereen die iets over de Tweede Wereldoorlog wil weten. De Jong was de eerste die in de enorme chaos van gegevens orde schiep en op een wijze die ook het grote publiek aansprak, een publiek dat vaak emotioneel betrokken was.?
Blom erkent dat De Jong wel bezig was met goed en kwaad. ?Je moet dat als historicus terugdringen. Ik zou het anders doen, het is niet mijn stijl. Maar dat wil niet zeggen dat zijn reeks niet zeer waardevol is en niet wetenschappelijk.? Oud-CDA-politicus Willem Aantjes, die terugtrad als fractievoorzitter na een vernietigend en onnauwkeurig RIOD-rapport over zijn oorlogsverleden zei gistermiddag ?geen bad feelings? te hebben. ? Ik heb nog wel een b??tje begrip voor wat De Jong destijds zei, maar hij had het allemaal veel beheerster moeten aanpakken. Ik vind het alleen jammer dat we dat nooit persoonlijk met elkaar hebben kunnen uitspreken.?

Bron: Brabants Dagblad