Het lichaam van Sikorski werd in november in Warschau opgegraven voor een nieuwe lijkschouwing. In Polen wilde men voor eens en voor altijd weten of de generaal was overleden door een ongeluk, of dat hij was vermoord.

Sikorski was de leider van de Poolse regering in ballingschap. Op 4 juli 1943 stortte zijn vliegtuig neer, vlak nadat het was opgestegen van een Britse legerbasis op Gibraltar. De omstandigheden van Sikorski’s dood leidden tot speculaties over mogelijke betrokkenheid van de Britten of van de Sovjets.

Gisteren zei gerechtelijk lijkschouwer Tomasz Konopka dat Sikorski was overleden aan meerdere ernstige inwendige verwondingen. Dat strookt volgens de lijkschouwer met een val van grote hoogte of met een zwaar verkeersongeluk.

De Bulgaarse regering heeft gisteren gezegd dat Bulgarije een aantal belangrijke documenten uit de Tweede Wereldoorlog van Rusland terug wil, die het in 1944 uit Bulgarije heeft weggehaald. Onder de stukken zouden zich documenten bevinden over plannen van Bulgarije om de kant van nazi-Duitsland te kiezen.

Het hooggerechtshof in Rusland heeft gisteren een verzoek afgewezen om een onderzoek in te stellen naar de moord op duizenden Poolse legerofficieren in 1940 door het Rode Leger bij het Russische plaatsje Katyn. In 1940 werden meer dan 15.000 Poolse officieren en burgers vermoord op bevel van het Sovjetregime van Jozef Stalin. Moskou hield lange tijd vol dat de nazi’s achter de massamoord zaten.
bron: www.reformatorischdagblad.nl