In 1943 woonde het gezin Van Dijk (met zeven kinderen, van wie de oudste zes was) op een boerderij in Achterveld. Vanaf april 1943 hield het echtpaar Cor Post en Arie van Hoog verborgen voor de Duitsers. De jonge mannen wisten zo aan een Duits kamp te ontsnappen.

De onderduikers sliepen in een speciale schuilplaats in de hooimijt. Niemand wist waar de toegang was, zelfs de kinderen niet. Overdag hielpen de onderduikers Van Dijk op de boerderij.

Vanaf juli van hetzelfde jaar bood het gezin ook onderdak aan de jood Jacob Weissmann. Omdat zijn valse identiteitsbewijs de naam Jan Peters vermeldde, werd hij door de familie ‘Ome Jan’ genoemd.

Ondanks de geboorte van hun achtste kind nam de familie Van Dijk in 1944 nog een onderduiker in huis, de Britse parachutist Robert Peatling. Hij ontsnapte daardoor aan Duitse krijgsgevangenschap. Peatling werd ‘Ome Kees’ genoemd. De kinderen kregen te horen dat hij uit Limburg kwam waar ,,een heel ander dialect” werd gesproken. Hij zal bij de uitreikingsplechtigheid aanwezig zijn.

De onderscheiding wordt uitgereikt door Noam Ben-Zvi, attach? van het Israëlische ministerie van Defensie. Jacob en Jans van Dijk zijn eerder al onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis en het Britse Tedder certificaat van verdienste. (24 januari 2002)