Terugblik -614-april-omslag(1)

In 1941 bezocht een NSB-ambtenaar een boekententoonstelling en raakte zeer ontstemd. Bij een stand over de Nederlandse literatuur had hij een boek gezien van de dichter Slauerhoff. En dat had hem boos gemaakt. Slauerhoff schreef dat hij niet tegen kinine kon en enkele andere medicijnen ‘als jood’. In deze context is ‘jood’ natuurlijk een afkorting van jodium, maar dat was niet besteed aan de ééndimensionale geest van deze NSB-er.
Bovenstaande anekdote is afkomstig uit het boeiende artikel over het zogeheten Letterengilde.


Dit artikel is het tweede deel van zijn ‘culturele’ serie, waarin bij deel één al de Kultuurkamer en de Kultuurraad aan bod kwamen. Aanbevolen!

In deze Terugblik vindt U ook het tweede gedeelte van het drieluik van over de Blitzkrieg in Zuid-Limburg. Ook nu weer laat de auteur zien dat hij een onbetwiste expert is in deze materie en is het artikel tot in de puntjes onderzocht en onderbouwd. Een derde artikel neemt ons mee naar een aangrijpend monument in de Poolse stad Krakau ter herdenking van de inwoners van het toenmalige ghetto in deze stad. Hun lot was gruwelijk en het monument, een lege stoel, maakt dat het gemis aan hen ook nu nog wordt gevoeld.

Ook wordt nog eens stilgestaan bij de ‘mythe’ dat Jan van Hoof in september 1944 de Waalbrug in Nijmegen heeft gered. Het artikel is, zoals weleens wordt gezegd, klein maar fijn. Het is een prachtig voorbeeld van hoe ons beeld van het verleden soms gevormd wordt door verhalen die soms zomaar ontstaan en de ronde doen en door latere generaties voor zoete koek worden aangenomen.