Stanislaw Wycech blies vorige week zaterdag in zijn slaap de laatste adem uit. Hij werd in 1902 in Warschau geboren als zoon van Poolse onafhankelijkheidsactivisten. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, was Polen opgedeeld en ingelijfd door drie rijken. Meer dan 2 miljoen Polen vochten tijdens de Eerste Wereldoorlog mee in de legers van Duitsland, Oostenrijk en Rusland. Zeker 450.000 Polen kwamen daarbij om.

Wycech was nog te jong om mee te vechten, maar in 1915 werd hij koerier bij de Poolse legioenen van POW, een ondergrondse beweging die naar onafhankelijkheid en vrijheid voor Polen streefde. In februari 1917 werd Wycech toegelaten tot de ’volwassen’ afdeling van POW, die tot juli van dat jaar zich niet actief verzette tegen de Duitse troepen die het Russische leger hadden verdreven.

„Het was een eer om soldaat te zijn”, zei Wycech twee maanden geleden nog. „We hadden vijanden aan alle kanten. Ik wilde ons vaderland bevrijden”

Op 10 november 1918 vocht Wycech voor het eerst mee. Hij moest Duitse legereenheden ontwapenen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Wycech opnieuw als koerier voor het verzet. In 1944 vocht hij mee tegen nazi-Duitsland. Toen de Sovjet-Unie in 1945 Polen innam, werd Wycech, tegenstander van het communisme, ter dood veroordeeld, maar hij werd door zijn broer bevrijd. Later werkte hij onder meer bij een autosloop en graveerde hij grafstenen.

Er zijn wereldwijd nog enkele tientallen WO I-veteranen in leven.
bron: www.reformatorischdagblad.nl