Tijdens deze plechtigheid zal op het Silent Wings-monument een speciaal herinneringsteken worden aangebracht ter nagedachtenis aan de 23-jarige Amerikaanse Leo Tousignant. Deze soldaat sneuvelde op 19 september 1944 na een landing in het Milroois Woud.

Ook wordt er een, speciaal voor de gelegenheid gecomponeerde hymne uitgevoerd door de harmonie Wilhelmina. Zij spelen die samen met de Portishead Town Band, die speciaal voor de gelegenheid overkomt uit Schotland.

Zweefvliegtuigen

Tevens is die zaterdag in Den Dungen een expositie te zien die gewijd is aan zweefvliegtuigen, de gliders waar Tousignant een van de piloten van was.

Op dezelfde dag komen twee publicaties uit over de geschiedenis van de Britse en Amerikaanse zweefvliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Ook is vanaf die zaterdag de geschiedenis van de ?Dungense bemanningen? beschikbaar in een Engelse vertaling.

Portishead

Zondag 19 september volgt een kerkdienst met medewerking van de Portishead Town Band. Met de veteranen uit Portishead wordt daarna een rondrit gemaakt langs historische landings- en onderduikadressen in en rond Den Dungen.

Ter voorbereiding op dit alles houdt de heemkundevereniging Op die Dunghen – in samenwerking met het Silent Wings Comit? en de Stichting Jumelage Den Dungen-Portishead – op maandag 13 september een informatieve dia-avond bij Boer Goossens.

Auteur Jack Didden, bekend van het boek Brabant Bevrijd zal tijdens deze avond de geschiedenis van Market Garden toelichten.

Deze avond begint om 20.00 uur.

Bron: Brabants Dagblad