Distributiemaatregelen
In de loop van de oorlog kwam bijna al het eten op rantsoen te staan. Dankbaar maakte de huisvrouw daarom gebruik van de adviezen uit speciale kookboekjes en damesbladen. Deze recepten werden samengesteld in verband met de distributiemaatregelen, zoals ze in augustus 1940 bekend gemaakt waren. De recepten op zich waren eenvoudig, maar vooral mager en met weinig vlees, restjes vlees, of goedkoop vlees. In het ´vakblad voor de huisvrouw´ staat in 1941 dat het goed beheren van een voorraadje levensmiddelen van groot belang is.

Moeder Past &  Meet
t/m 25 oktober 2009 toont het OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam de tentoonstelling ¨Moeder Past & Meet¨. Deze intieme tentoonstelling geeft een beeld van het dagelijks leven van vrouwen in Rotterdam ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Aan bod komen onderwerpen als het bereiden van de maaltijd, de zorg voor het gezin, het huishouden, het verstellen van kleding, de noodzakelijke creativiteit en vindingrijkheid, vaderlandsliefde en het kleine verzet tegen de bezetter dat tot uiting kwam in huiselijke handvaardigheid.

Lizet Kruyff
Lizet Kruyff is wetenschapsjournalist gespecialiseerd in culinaire geschiedenis. Zij is auteur van onder meer Twintig Eeuwen Koken en Eten, Lekker Glutenvrij, Mozarts menu. Regelmatig wordt haar gevraagd om iets uit te leggen over het eten uit het verleden voor radio en televisie. Kruyff bezit een omvangrijke collectie historische kookboeken.

Activiteit Lezing: Koken in crisistijd
Datum/tijd Zondag 24  mei / 14.00 uur
Locatie OorlogsVerzetsMuseum Rotterdam. Coolhaven 375, 3015 GC Rotterdam,
010-484 89 31/ www.ovmrotterdam.nl
Kosten Entree museum. Reserveren aanbevolen.
Bereikbaarheid Metrohalte Coolhaven / Navigatie adres: metrostation Coolhaven