Etten-Leur – Op de Markt in Etten-Leur is het een drukte van belang: burgemeester, wethouders, gildenbroeders, vredesduiven en vele honderden al dan niet in militaire kledij gehulde personen. Een beetje buiten de drukte op de Etten-Leurse Markt staat een oliebollenkraam. Veel klandizie heeft hij niet. De honderden deelnemers aan de herdenkingstocht die in Etten-Leur zijn neergestreken worden naar legertenten met brood en koffie verwezen. Een klein, onopvallend mannetje met een zwarte pet schuifelt naar de oliebollenkraam. Het is Frank Strebel uit Californi?, hij is 85. Op zijn pet staat: 104e Infanterie Divisie, 2e Bataljon, 413e Regiment. Hij is oud en hij wil wat: een oliebol. Met suiker? Ja, met suiker. Oei, dat smaakt. Sterker, dat smaakt naar meer.
Frank Strebel krijgt zijn tweede oliebol. Van onder zijn blouse peutert hij een linnen zakje voor de dag. Daar komen twee militaire paspoortjes uit en zeven decoraties die hij altijd bij zich draagt. Hij was captain. Zo, zo. Strebel tempert de bewondering spoorslags. ?In no time verloren we twee bataljonscommandanten: ??n gedood, ??n gewond. In ?the battle of the dykes? in deze streek verloren we 287 man. Als je overleefde, schoof je vanzelf op. The war must go on. Captain worden was geen verdienste.?
De show wordt in Etten-Leur gestolen door de parade van oude legervoertuigen die aan de praat gehouden worden door de vereniging Keep Them Rolling. Pantserwagens, jeeps, mini-rupsjes, ambulancewagentjes en zelfs verkenningsvoertuigen met mitrailleurs. En vlak hun bemanning niet uit. Bestuurders, bijzitters en passagiers zwaaien naar West-Brabant met een routine zoals je die doorgaans aantreft bij lieden van koninklijken bloede. Een stuk of twintig veteranen rijden mee, maar verder lijkt de streek vooral jeugdige bevrijders te hebben. Mede dankzij een gulle Amerikaanse ?brandstofsponsor?, die 13.000 liter ter beschikking stelde voor deze diamanten bevrijdingstocht. ?Daarom ook kregen we 224 voertuigen aan het vertrek, anders hoogstens veertig?, erkent organisator Rob van ?t Oost.

Keep Them Rolling is een club van enthousiastelingen die geallieerde voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog draaiende houdt.

Bij herdenkingsbijeenkomsten geeft de club vaak acte de pr?sence middels een parade van een aantal voertuigen.

De bevrijding van Brabant zestig jaar geleden zorgt er voor dat voertuigen van de vereniging in de regio regelmatig te zien zijn. Na de tocht in Etten- Leur volgen op 27 oktober een bevrijdingsdefil? in Bergen op Zoom en op 30 oktober een tocht van Dongen naar Tilburg.

Bron: Brabants Dagblad